De opkomst van GACS
De wereld van gebouwautomatisering evolueert voortdurend, gedreven door technologische innovaties en een groeiende focus op duurzaamheid en efficiëntie. Hieronder bespreek ik enkele trends en ontwikkelingen die de toekomst van gebouwautomatisering vormgeven.
1. Integratie van gebouwautomatiserings- en controle systemen (GACS)
Moderne gebouwen maken steeds vaker gebruik van geavanceerde gebouwautomatiserings- en controle systemen (GACS) om installaties te beheren en te optimaliseren. Deze systemen spelen een belangrijke rol bij het verbeteren van energie-efficiëntie en het waarborgen van comfort voor de gebruikers. Vanaf 2026 zijn gebouwen met vermogen van 290 kW of meer verplicht een GACS te gebruiken:
Het doel hiervan zou moeten zijn:
- Het energieverbruik permanent controleren, bijhouden, analyseren en bijsturen
- Energie-efficiëntie toetsen, rendementsverliezen van technische bouwsystemen opsporen en de beheerder van de installaties informeren over manieren om dit te verbeteren
- Communicatie met alle verbonden technische bouwsystemen (en andere apparaten) in een gebouw mogelijk maken.
Om bovenstaande te kunnen realiseren zijn de volgende zaken belangrijk
a. Datagedreven beheer en onderhoud
Het gebruik van data-analyse in gebouwbeheer biedt enorme kansen. Door gegevens uit verschillende systemen te verzamelen en te analyseren, kunnen patronen worden geïdentificeerd die wijzen op inefficiënties of potentiële problemen. Dit stelt beheerders in staat om proactief onderhoud te plannen en de operationele prestaties te optimaliseren.
b. Energie flexibiliteit en duurzaamheid
Er is een groeiende nadruk op de energieflexibiliteit van gebouwen. Dit houdt in dat gebouwen in staat zijn om hun energieverbruik aan te passen op basis van externe factoren, zoals energietarieven of de beschikbaarheid van hernieuwbare energie. Technieken zoals energieopslag en slimme netwerken spelen hierbij een belangrijke rol.
c. Opleiding en ontwikkeling van technisch personeel
Met het toenemende tekort aan integrale technische kennis is er een groeiende behoefte aan goed opgeleid technisch personeel. Opleidingen en trainingen richten zich op het bijbrengen van de benodigde domeinkennis en vaardigheden om de gebouwautomatiseringssystemen effectief te beheren en de installaties goed te onderhouden.
Om bovenstaande te realiseren is het van belang om bestaande systemen te controleren via een Quick Scan, waarbij alle discplines (W, E en ICT) integraal worden bekeken om deze te verbeteren c.q. te optimaliseren. Daarnaast is het verzorgen van trainingen om de domeinkennis van de verschillende disciplines up-to-date te houden een vereiste. Gelukkig zijn er met mij, nog meer organisaties die hier initiatief op nemen.
Betere energiestromen en minder energieverlies
Ik ontzorg mijn eindgebruikers graag. In het denkwerk, in het optimaliseren van hun processen.. eigenlijk in al hun dagelijkse werk. Daarnaast draag ik graag mijn steentje bij aan betere energiestromen en minder energieverlies. Op die manier werk ik dagelijks aan een meer duurzame wereld. Meer weten over dit onderwerp of advies nodig over duurzame energie?