3 tips voor energie optimalisatie
Al meer dan 28 jaar loop ik rond in de wereld van meet- en regeltechniek. Ik heb al vele verschillende installaties van dichtbij gezien en toch, er blijft genoeg te leren. Genoeg uitdagingen in de wereld van meet- en regeltechniek, maar waar ik mij vaak over verbaas is dat het meestal de kleine dingen zijn die een snel rendement opleveren. Daarom deel ik graag een paar tips met je:
Tip 1: Check je instellingen
Van de parameters in de software, de invulling van tijdschakelprogramma’s, de PID-regelaars van pompen en de regelafsluiters. Door verkeerder instellingen wordt onnodig veel energie verbruikt. Door instellingen te optimaliseren sluiten de verschillende energie-opwekkers beter op elkaar aan. Via locatiedetectie is bekend hoeveel personen zich in een ruimte bevinden. Hierop kan de energielevering worden aangepast en overige diensten(logistiek) geïntegreerd worden.
Tip 2: Minimaliseer gelijktijdig verwarmen en koelen van je gebouw
Aan de ene kant van het gebouw staat de verwarming aan terwijl aan de andere kant van het gebouw de koeling zijn werk doet. Door je instellingen goed door te nemen en daar waar nodig te wijzigen, is veel voordeel te halen. Doet hetzelfde met je gebouwbeheer software. Optimaliseer deze en je energierekening kan omlaag. Integreer bijv. de zonnewering in de totale besturing zodat in de winter de zon het gebouw ‘gratis’ opwarmt en in de zomer de warmte buiten blijft.
Tip 3: Werk met de naadloze overgang van de seizoenen
In Nederland is het 80% van de tijd tussenseizoen. Dit betekent dat het niet echt warm, maar ook niet echt koud is. In deze periodes komt het vaak voor dat er in een gebouw ’s ochtends verwarmd wordt en vervolgens ’s middags de koeling aan gaat. Het is zonde van de gebruikte energie wanneer hierdoor de ochtendwarmte weggekoeld wordt. Door beter af te regelen kunnen goede 1e stappen gemaakt worden. Het integreren van een weer voorspellende regeling helpt je dit nog vaker te voorkomen en daarmee zie je echt een verschil in je energierekening.