Onze elektrificatie op orde; wie biedt?

Recent werd me gevraagd een bestaand pand te verduurzamen. Dat wilde ik natuurlijk wel, maar ik liep direct tegen het feit van de elektra aansluiting aan. Wat ligt er al aan aansluitingen, welke mogelijkheden zijn er nog en hoe kan energie optimaal geleverd worden?

Bedrijven willen graag verduurzamen maar het elektranet is bijna vol en aansluitingen zijn vaker niet dan wel op orde. Mijn tip is in ieder geval om nooit te downgraden op de aansluiting die je nu hebt. Tuurlijk, het is een korte termijn oplossing om geld te besparen maar als je ooit verder wilt verduurzamen, heb je echt ruimte in je aansluiting nodig. Eenmaal opgezegd krijg je deze niet meer terug van de leveranciers.

Elektrificatie in Nederland wordt de komende jaren een flinke opgave. De infrastructuur in Nederland is hier gewoon niet op ingesteld. Recentelijk konden er geen zonnepanelen meer aangesloten worden in Limburg en Noord-Brabant; dat hadden we toch niet kunnen voorzien.

Wie biedt uitkomst?

Mijn visie is dat smart grids een gedeelte van de oplossing kunnen gaan bieden. Smart grids verdelen de energietoevoer via een eerlijke sleutel over gebruikers; waar en wanneer zij die energie nodig hebben. Bij laadpaneelcentra zie je dit al: zo staan er soms dertig laadpalen en wordt de energietoevoer verdeeld over de hoeveelheid aangesloten voertuigen. Alle laadpalen aangesloten? Dan duurt het gewoon langer voordat jouw voertuig vol is.

Dit zie ik bij woningen ook wel gaan gebeuren. Je krijgt een toevoer op het moment dat je het nodig hebt en deelt dit met de woningen in de directe omgeving. Dan weer heeft jouw buurman de volle lading, dan weer heb jij het. Heeft overigens ook als mogelijke consequentie dat je op gezette tijden zonder, of in ieder geval met minder, toevoer zit. Hierop kun je anticiperen (bijv. ‘s-nachts wassen).

Ik ben benieuwd wat deze smart grids ons kunnen brengen. Maar ook, welke andere innovaties gaat deze tendens teweegbrengen? Want onder deze omstandigheden worden de meest creatieve ideeën geboren.

Paul adviseur energiebeheer

Betere energiestromen en minder energieverlies

Ik ontzorg mijn eindgebruikers graag. In het denkwerk, in het optimaliseren van hun processen.. eigenlijk in al hun dagelijkse werk. Daarnaast draag ik graag mijn steentje bij aan betere energiestromen en minder energieverlies. Op die manier werk ik dagelijks aan een meer duurzame wereld. Meer weten over dit onderwerp of advies nodig over duurzame energie?