Accumuleren is het sleutelwoord

Er is ontzettend veel te doen over netcongestie, het is een zwaar thema geworden. Niet gek dus dat ik hier bij meerdere van mijn klanten mee bezig ben, die hier hinder van ondervinden.
Met concrete tips en oplossingen ben ik al aan de slag.
En uiteraard heb ik nog meer ideeën over hoe het anders zou kunnen.

De eerste tip die ik aan jullie mee wil geven is om zoveel mogelijk integraal vraag/aanbod gestuurd te gaan terugleveren/gebruiken (niet (te veel) terugleveren). Daar kan de netbeheerder het best mee omgaan. In de piekperiodes krijgt de netbeheerder namelijk een overschot aan elektrische energie teruggeleverd die zij niet kwijt kan en op moet slaan en/of herverdelen.

Maak gebruik van o.a. smart grids en slimme oplossingen als de nieuwste laadpalen. Je laadt de bedrijfsauto’s alleen dan op, wanneer je als organisatie een overschot aan elektrische energie hebt ontwikkeld. Heb je die (even) niet? Dan schakelt het systeem automatisch af en wordt het wagenpark minder geladen.

Deze manier van flexibilisering is nu al de nabije toekomst.
Er zijn zoveel meer manieren te bedenken waarop je besturingstechniek kunt optimaliseren om zo de energiestromen beter te verdelen. Als je alle opgewekte thermische en elektrische energie voor korte en/of langere tijd kunt accumuleren en op het juiste moment weer kunt vrijgeven, kunnen er prachtige oplossingen ontstaan. Deze integrale benadering kan de ‘bouwcrisis’ erg helpen.

Er komen wel een paar vragen bij me op:

  • Wie draait er aan de knoppen bij de netbeheerders/energiemaatschappijen en
  • Wie houdt er controle op dat dit allemaal eerlijk verloopt?
Paul adviseur energiebeheer

Betere energiestromen en minder energieverlies

Ik ontzorg mijn eindgebruikers graag. In het denkwerk, in het optimaliseren van hun processen.. eigenlijk in al hun dagelijkse werk. Daarnaast draag ik graag mijn steentje bij aan betere energiestromen en minder energieverlies. Op die manier werk ik dagelijks aan een meer duurzame wereld. Meer weten over dit onderwerp of advies nodig over duurzame energie?