Hoe houden we de technische en praktische kennis binnen de gebouwenmarkt op niveau?

De ervaren generatie meet- en regeltechnicus gaat de komende jaren uitfaseren.
We weten al enige tijd dat we tekorten in onze branche gaan krijgen. Hoe lossen we dit op?

Het is een groot vraagstuk dat al enige tijd boven de markt hangt en gelukkig zie ik allerlei kleine en grote initiatieven in de markt ontstaan. Daar draag ik zelf ook mijn steentje aan bij, door mijn werk bij de TechniekFabriek en de (maatwerk)trainingen die ik organiseer.

Maar er is meer nodig.
Traditioneel gezien is zo’n periode van schaarste ook erg interessant. Je ziet in die periode vaak de mooiste innovaties ontstaan. Het werk gaat tenslotte wel gewoon door en mensen gaan dan slimmere manieren vinden om het voor elkaar te krijgen.

En op die innovaties wil ik graag mijn visie geven. De innovaties die ik nu namelijk in de markt zie ontstaan, zijn allemaal gericht op nieuwbouwprojecten. Bij nieuwbouw is het namelijk relatief eenvoudig om op dat witte canvas een prachtig systeem met b.v. sensoren en smart grids aan te leggen.

Bij renovatieprojecten is dat een ander verhaal. Een bestaand gebouw helemaal leeghalen en strippen om met een leeg canvas aan de slag te kunnen, is de meest ideale situatie. Je kunt dan nieuwe ruimteregeling en/of naregeling opbouwen en alles zo inregelen als nodig is.
Maar hier is meestal de financiering niet voor aanwezig.
Vaker zie je dat je het met de bestaande situatie moet doen en binnen dat framework moet gaan re-organiseren en opbouwen.

Super uitdagend maar daar komt wel veel kennis van de huidige gebouwautomatiseringswereld bij kijken. En die gaan we straks dus missen.

Dus mijn oproep: richt innovaties in op het renoveren van bestaande bouw en train de branche op deze kennis. Ik draag hier graag mijn steentje aan bij.

Paul adviseur energiebeheer

Betere energiestromen en minder energieverlies

Ik ontzorg mijn eindgebruikers graag. In het denkwerk, in het optimaliseren van hun processen.. eigenlijk in al hun dagelijkse werk. Daarnaast draag ik graag mijn steentje bij aan betere energiestromen en minder energieverlies. Op die manier werk ik dagelijks aan een meer duurzame wereld. Meer weten over dit onderwerp of advies nodig over duurzame energie?