Slimme gebouwen en de opkomst van IoT en AI
De markt voor gebouwautomatisering is in transitie. Digitalisering, IoT, AI en energie-efficiënte systemen spelen een steeds grotere rol. Tegelijkertijd zien we dat het tekort aan bekwaam personeel toeneemt.
Slimme gebouwen en IoT-integratie
Het Internet of Things (IoT) en AI maken gebouwen slimmer dan ooit. Sensoren en geautomatiseerde systemen optimaliseren het energieverbruik en verbeteren het comfort.
Voorwaarden/Ervaringen
- Voorwaarde is dat het proces op de juiste wijze is opgezet. Het integrale plaatje (W, E en ICT) dient goed opgezet te zijn. Hier is het (nog) steeds van belang dat de proces technische kennis aanwezig is.
- In de praktijk gedraagt een gebouwsysteem zich altijd anders dan in de theorie bedacht was. Door een koppeling te maken met KPI’s, data en voorspellingen kan dan nog veel energie bespaard worden.
- De ervaring leert dat er steeds meer gebruiksgemak gevraagd wordt, waarbij er geen onnodige verwarming , koeling en verlichting wordt ingezet.
Dus…
Het bovenstaande vraagt om goed opgeleide technici. Het tekort hieraan, dwingt bedrijven echter om automatiseringsprocessen nog eenvoudiger en zelflerend in te zetten.
Ik vind dit een zorgelijke ontwikkeling, maar juist daarom zet ik mij zo actief in om de volgende generatie meet- en regeltechnicus te ondersteunen in het mooiste vak dat er bestaat.
Betere energiestromen en minder energieverlies
Ik ontzorg mijn eindgebruikers graag. In het denkwerk, in het optimaliseren van hun processen.. eigenlijk in al hun dagelijkse werk. Daarnaast draag ik graag mijn steentje bij aan betere energiestromen en minder energieverlies. Op die manier werk ik dagelijks aan een meer duurzame wereld. Meer weten over dit onderwerp of advies nodig over duurzame energie?