Bestaande bouw of nieuwbouw; op naar de toekomst

Regelmatig spreek ik professionals die een voorkeur hebben voor het werken met nieuwbouw of bestaande bouw. En van dat laatste gaat mijn hart toch wat harder kloppen. Het mooie van renovatieprojecten voor mij is, dat je goed zichtbaar krijgt welke verspilling van natuurlijke grondstoffen je hebt opgelost wanneer het project klaar is. Waar zit het lek en hoe los je dat op?

Denk na over de functie

Bestaande bouw kampt namelijk vaak met grotere uitdagingen. Ik schreef al eens een blog dat er vooraf goed nagedacht moet worden over de functie van een gebouw. Die is vaak onderhevig aan trends en verandert in de loop van de jaren nogal eens. Denk maar eens aan de rij met tweepersoonskantoortjes die je vroeger had in plaats van de huidige kantoortuinen.

Bij bestaande bouw is maar zelden een beschrijving van de oorspronkelijke functie en gebruik van het gebouw goed terug te vinden. Daarnaast is de domeinkennis, oftewel de proceskennis van de installaties, vaker niet dan wel compleet en soms zelfs helemaal niet aanwezig. Bij dit soort uitdagingen ondersteun ik met trainingen en praktische begeleiding. Hier zet ik dan ook graag mijn tanden in!

Maar hoe gaan we de komende jaren verder?

Naast een schaarste op de arbeidsmarkt, hebben we ook uitdagingen van de energietransitie. Niet alleen de personele begeleiding is daarbij een uitdaging. Ik vraag mij namelijk af: lopen we straks tegen het probleem aan dat we onze energetische infrastructuur niet op orde hebben?
Simpel gezegd, je kunt overal wel warmtepompen of energiecentrales neerzetten, maar wie legt die dikke kabel naar je gebouw toe aan?
Ik zie daarom mooie oplossingen in de opslag van energie intern in het gebouw. Als we zelf alles zowel hydraulisch als energetisch kunnen regelen en daarbij een buffer voor warmte, koude en energie aanleggen, dan helpen we energiemaatschappijen ook met het oplossen van een vraagstuk bij hen. Op die manier blijven we onder het reeds aangesloten vermogen zitten, wat minder zorgen voor hen oplevert. Ook gebruiken we daarbij de grondstoffen die we toch al hebben, en dat is dan weer milieuvriendelijk.

Toekomstmuziek? Wellicht, want om dit alles te kunnen installeren en vervolgens aan te sturen, is er nog veel innovatie nodig. En bij deze innovatie wil ik graag betrokken zijn, want ik ben altijd bezig met nieuwe stappen voor een beter energiegebruik. Dat is uiteindelijk het doel.
De visie is er, nu de praktische uitvoering nog. Ik ben benieuwd naar de toekomst. Wie denkt er mee?

Paul adviseur energiebeheer

Betere energiestromen en minder energieverlies

Ik ontzorg mijn eindgebruikers graag. In het denkwerk, in het optimaliseren van hun processen.. eigenlijk in al hun dagelijkse werk. Daarnaast draag ik graag mijn steentje bij aan betere energiestromen en minder energieverlies. Op die manier werk ik dagelijks aan een meer duurzame wereld. Meer weten over dit onderwerp of advies nodig over duurzame energie?