Learning-by-doing; praktisch & pragmatisch

De groep kwalitatief goede regeltechnici krimpt steeds verder. Ook het aantal jongeren dat aan een technische opleiding wil beginnen, is nog steeds te klein in vergelijking met het aantal mensen dat er straks nodig zijn. Een trend die niet nieuw is, maar helaas wel verder doorzet. Hierdoor zie ik in de praktijk collega’s overbelast raken. En dat zet mij aan het denken.

Hoe blijf je jouw personeel boeien?

Ik ben geen HR-expert, maar het binden en boeien van je personeel lijkt mij een no-brainer. Als je de juiste mensen binnen hebt, dan wil je ze ook graag houden. Zorg daarom dat jouw organisatie een goede werkomgeving biedt en luistert naar de behoeften van je personeel. Voor de één is dat een gezamenlijke lunch of gezellige vrijdagmiddag borrel, voor de ander zijn dat de mogelijkheden om intern te groeien in kennis en doorontwikkeling. Alles met als doel de persoonlijke ontwikkeling te bevorderen en betere doorgroeimogelijkheden te bieden.

Trigger mensen met kennis

Mensen die getriggerd worden om meer kennis te vergaren, zijn mensen waar ik graag mee werk. Ik neem ze mee door hun dagelijkse werkzaamheden. Ook bespreek ik hoe ze de obstakels het hoofd kunnen bieden. Ik train ze in energiesystemen, innovatieve producten die flexibele oplossingen bieden én kijk uitvoerig mee naar energiestromen van projecten waar ze aan werken. Hier ga ik in op vragen als: welke verstoringen zien we en hoe lossen we die structureel op? Na afloop van het trainingstraject krijg ik vaak enthousiaste feedback. Je kunt dan ook stellen dat ze boordevol nieuwe energie weer aan het werk gaan.

Leren door het te doen

Regelmatig hoor ik van bedrijven dat ze wel personeel kunnen vinden, maar dat deze mensen nét niet voldoende regeltechnische kennis in huis hebben. Dat is de reden dat ik trainingen rondom meet- en regeltechniek organiseer.  En dan heb ik het niet over een ochtendtraining in een bedompt leslokaaltje, maar een actief learning-by-doing proces. Aan de hand van een echt project, breek ik deze op in de volgende stappen: projectmanagement, installatie, beheer, data-analyse, software en commissionen. Doordat ze aan de slag gaan met een écht project, ontdekken ze tegen welke problemen je aan kunt lopen en hoe je deze het hoofd kunt bieden. Nóg beter is om deze problemen te leren voorkomen en een betere oplossing te bedenken. Praktisch en pragmatisch; daar hebben ze in de toekomst het meeste aan.

Ik deel graag mijn kennis en kunde die ik gedurende de jaren heb opgebouwd, zodat zij enthousiaster worden van ons prachtige vak. We hebben namelijk meer competent personeel nodig in ons vakgebied. Ben je benieuwd naar wat ik te bieden heb? Neem dan gerust contact met me op. Ik denk graag met je mee.

Paul adviseur energiebeheer

Betere energiestromen en minder energieverlies

Ik ontzorg mijn eindgebruikers graag. In het denkwerk, in het optimaliseren van hun processen.. eigenlijk in al hun dagelijkse werk. Daarnaast draag ik graag mijn steentje bij aan betere energiestromen en minder energieverlies. Op die manier werk ik dagelijks aan een meer duurzame wereld. Meer weten over dit onderwerp of advies nodig over duurzame energie?