De huidige regeltechniek markt

Van de week zag ik het weer: een enorme lap met vacatures waarin organisaties dringend op zoek zijn naar ervaren regeltechnicus. Waarom is dat toch? Wij hebben toch het mooiste vak van de wereld?

De processen zijn m.i. niet veel ingewikkelder dan vroeger maar wel zie ik dat het kennisniveau van veel technische mensen veel minder ver ontwikkeld is dan vroeger.

Creëer mogelijkheden voor de ‘nieuwe’ systeemmannen

Deze mensen zouden we natuurlijk kunnen helpen door regeltechnische onderdelen te vergemakkelijken met o.a. goede storingsoverzichten. Daardoor belasten we de nieuwe generatie regeltechnicus veel minder. Creëer mogelijkheden voor de ‘nieuwe’ systeemmannen zodat hun werk makkelijker wordt en zij minder in de weerstand staan. Een grote bekende installateur heeft mij recent gevraagd of ik hen wil helpen om tijdens de nieuwbouw al meer aan de commissioning kant voor te bereiden, zodat als het project overgaat naar status operationele maintenance het vlekkeloos overloopt. Door dit soort initiatieven hebben de mensen die het project daarna moeten overnemen, ook veel minder problemen.

Mensen willen geen zorgen meer hebben

De insteek van éen van de grootste aanbieders van GBS-systemen is ook dat mensen zich niet meer zorgen hoeven te maken over de werking van een luchtbehandelingskast, want dat heeft deze aanbieder al helemaal uitgekristalliseerd. De eindgebruiker hoeft alleen nog de intelligente onderdelen samen te stellen. Mensen gaan tegenwoordig niet meer door totdat ze iets helemaal begrijpen en dat is dan waar ik er in stap. Daar kan ik mensen namelijk heel goed mee helpen. En daar krijg ik weer energie van!

Vraag blijft wel: waar halen we over 10 jaar de mensen vandaan die de intelligente onderdelen ontwikkelen?