Al dat gepraat over een slim gebouw…
In deze tijden van mobiele communicatie en altijd en overal bereikbaar zijn verschuiven de verwachtingen die we van mensen en organisaties hebben. Waar men vroeger als men storingsdienst had, met een pieper rondliep en niet te ver van een telefoon vandaan kon zijn, zijn er tegenwoordig allerlei mobiele applicaties te vinden die ons helpen met het in ieder geval tijdelijk oplossen van storingen. Een trend die alleen maar door gaat zetten de komende jaren.
Trend: communiceren op afstand
Een andere trend in onze branche is het communiceren op afstand met elkaar en met onze systemen. Jaren geleden zag ik deze trend al en heb ik een tool ontwikkeld waarmee ik systemen enige tijd op afstand kon meten en de data kon registreren. Zo kon ik over een periode data verzamelen en betere kwaliteitsverbeteringen voorstellen aan mijn opdrachtgevers. Die verbeteringen resulteren dan in een meer geoptimaliseerd systeem en dat betekent altijd besparen!
Mijn eigen systeem gebruik ik nog steeds veelvuldig bij mijn opdrachtgevers en langzamerhand zie ik ook andere, mooie oplossingen op de markt verschijnen die hier op aansluiten. Deze oplossingen gebruiken internet-technologie om energieoptimalisatie te automatiseren door data uit de gebouwen te halen.
Data-veiligheid
Deze trend brengt natuurlijk ook wel weer nieuwe vraagstukken met zich mee die o.a. gaan over data-veiligheid. Hoe werkt dat nou? En wie is de eigenaar van deze data? In mijn optiek blijft de gebouw-eigenaar altijd eigenaar van de data. Zij stellen de data namelijk altijd beschikbaar aan externen. Maar als zij besluiten om naar een andere partij over te stappen is de data nog altijd van hen. Dus lijken zij mij de logische data-beheerder. Maar goed, de jurisprudentie zal hier de komende jaren nog goede uitspraken over moeten doen.
Maar wat is nou eigenlijk het doel van het gebruik van die gebouw data?
Je hebt het nodig om te kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren. Je beheert, je monitort en je optimaliseert. Drie zeer belangrijke stappen die ik eerder al eens beschreef en waar ik maar op blijf hameren. Met de bestaande systemen optimaliseerden we het gebouwbeheer altijd door achteruit te kijken, naar wat er al is gebeurd. Met de systemen die nu gaan komen, gaan we juist vooruit kijken. Door te voorspellen wat er gaat gebeuren, een komende hittegolf of zeer fluctuerende temperaturen kun je alvast gaan voorkoelen of -verwarmen. Daar liggen tal van mogelijkheden!
Slim gebouw creëren
Als je je energiebeheer optimalisatie automatisch kunt gaan voorspellen, kun je een echt slim gebouw gaan creëren. Een gebouw dat bijvoorbeeld op basis van lokale weersvoorspellingen niet alleen je energiegebruik optimaliseert, maar die ook ‘s-ochtends al kan bepalen op welke plek in het gebouw je je medewerkers het beste een bureau kunt toewijzen omdat de zon ‘s-middags op de andere kant van het gebouw schijnt. Op die manier weet je gebouwsysteem ’s-ochtends al dat hij ‘s-middags aan die kant moet gaan koelen, omdat de medewerkers het daar warm kunnen gaan krijgen.
En als je weet aan welke kant van je gebouw je je medewerkers moet plaatsen, weet je ook aan welke kant je je schoonmaakrooster kunt optimaliseren. En daar kan ik nog veel meer facility optimalisaties bij bedenken.
Uiteindelijk krijg je dan niet alleen een optimalisatie van je energieverbruik, maar ook een optimale inzet van al je andere gebouw-resources. En als je dat kunt, kun je flink gaan besparen!
Hulp nodig? Ik geef je graag advies!
Op dit moment zet ik een aantal van deze nieuwe voorspellende systemen in. De voorlopige resultaten zien er goed uit. Op naar een energiezuinige toekomst! Wil je meer weten? Neem dan contact op!