Gebouw-data.. ik krijg er geen genoeg van!

Gebouw-data, ik schreef er in januari 2019 al over in het blog ‘bouwfase-data: begin er op tijd aan‘. Bij databeheer van jouw gebouw komt meer kijken dan je nu vaak denkt. In ieder traject dat ik opstart met mijn klanten, is één van de eerste zaken die ik laat uitzoeken: hoeveel data is er beschikbaar? Welke data kunnen we er nog bij halen?

Als dat proces achter de rug is, is het terug naar de tekentafel waar ik dan een compleet overzicht maak, zodat we de energiestromen goed in kaart kunnen brengen.
Dat inzicht levert de benodigde vervolgstappen op.

Alarmmanagement

Vervolgens optimaliseren we namelijk het alarmmanagement. Een alarmbeheer systeem maakt het leven van een gebouwbeheerder echt makkelijker; er zijn mooie apps beschikbaar die direct een melding geven bij een storing. Bij veel organisaties zie ik dat die meldingen dan maar weer weggeklikt worden, maar zo werk ik niet. Die storing lossen we structureel en dus voor de lange termijn op.

Lange termijn oplossingen

Dat oplossen klinkt makkelijker dan het is, maar mijn ervaring leert dat als je hier tijd en energie instopt je op de lange termijn het aantal alarms ziet afnemen en je je dus kunt gaan focussen op de echte problematiek binnen het gebouw. Daar waar je echt energie verliest en jouw gebouw minder comfort oplevert. En comfort is iets waar iedere gebouwgebruiker tegenwoordig om vraagt.
Vroeger was het een gegeven als je op een koude plek in het gebouw zat; dan was dat maar zo en moest je maar een extra trui aan doen.
Tegenwoordig is dat zeker niet meer het geval; in de meeste gevallen hoeft dat natuurlijk ook niet meer. Daarnaast, als je bedenkt dat een goed comfort extra productiviteit van medewerkers oplevert, maak je je organisatie ook veel effectiever. En dat is natuurlijk iets wat iedere werkgever wil.

Optimale inzet van energie

Mij gaat het om het energieverbruik, beter gezegd, om een optimale inzet van energie. Want als we met z’n allen minder energie verbruiken, blijft de wereld net zo mooi als hij is. We verbruiken dan minder natuurlijke resources en daar worden we uiteindelijk allemaal beter van.
Minder resources gebruiken, begint voor mij bij het in kaart brengen van de data. Vandaar kun je de stappen doorlopen die er nodig zijn om minder energie te verliezen binnen jouw gebouw.
En als je daar hulp bij wilt, kun je mij natuurlijk altijd bellen!

Paul adviseur energiebeheer

Betere energiestromen en minder energieverlies

Ik ontzorg mijn eindgebruikers graag. In het denkwerk, in het optimaliseren van hun processen.. eigenlijk in al hun dagelijkse werk. Daarnaast draag ik graag mijn steentje bij aan betere energiestromen en minder energieverlies. Op die manier werk ik dagelijks aan een meer duurzame wereld. Meer weten over dit onderwerp of advies nodig over duurzame energie?