Langer nadenken over gebouwgebruik loont…
Het klinkt zo simpel; als het gebruik van een gebouw in de praktijk anders is dan vooraf bedacht, lopen de energiestromen scheef en wordt het gebouw ‘duur’. Daar lijkt een simpele oplossing voor te zijn, maar niets is minder waar. Hier loop ik ontzettend vaak tegenaan.
Uiteraard gebeurt dit voornamelijk bij wat oudere gebouwen. Waar we voorheen met kleine teams in afzonderlijke ruimtes werkten, werken we nu vaak in kantoortuinen. Als dat bij het gebouw ontwerp niet bedacht was, kun je er van uit gaan dat de energiestromen scheef lopen. Andersom ook, als een kantoortuin bedacht is maar er wordt later een muur geplaatst, kun je er van uitgaan dat de toevoer van verse lucht goed onder de loep genomen moeten worden.
Gelukkig zijn er CO2 meters uitgevonden. Maar met alle CO2 meters die tegenwoordig in alle gebouwproducten worden verwerkt, overheerst vaak het gedachtengoed bij mensen dat ze continu lucht moeten reguleren en extra verse lucht moeten toevoegen. Maar als het product en gebouwproces goed is geïnstalleerd en is afgestemd op de werkprocessen die er plaatsvinden, dan hoef je geen luchtregulatie toe te voegen, tenzij de temperatuur niet goed is.
Het bouwbesluit bepaalt de hoeveelheid verse lucht die je moet toevoegen aan een gebouw. Dit is uiteraard gebaseerd opdat de luchtverversing in je pand goed is. Hier schreef ik al eens een blog over: ‘Hoe houd je je gebouw schoon en veilig maar nog wel energiezuinig?’ Als de luchtverversing afgestemd is op het aantal personen dat zich in een ruimte mag bevinden, en de gebouwgebruikers houden zich hieraan, dan gaat het goed. Als gebouwen anders gebruikt worden dan vooraf bedacht is, dan moet je zaken gaan aanpassen.
Dat zie je bijvoorbeeld bij een casco gebouw; het gebouwontwerp is dan gebaseerd op grote kantoortuinen en vervolgens wordt het gebouw verhuurd. Er komen verschillende bedrijven in en daarvoor worden er aanpassingen gedaan; kleinere kantoortuinen of juist afgescheiden kantoren die vooraf niet in het bestek stonden. Dan kan het zijn dat je de benodigde condities niet kunt halen, simpelweg omdat het gebouwgebruik anders is dan het gebouwontwerp.
Op dat moment word ik vaak ingevlogen om de condities aan te passen. Eerst doorlopen we het systeem, is alles wel goed? En uiteraard kijken we daarbij uitgebreid naar het gebouwgebruik. En daar passen we de condities op aan. Veel van de zaken die we tegenkomen zijn voortschrijdend inzicht. Maar het zou zeker helpen om bij het gebouwontwerp iets langer stil te staan bij de verschillende, mogelijke benuttigen van een pand. Dan zijn de initiële kosten hoger, de operationele kosten lager Bovendien scheelt het onder aan de streep ook nog eens veel verspilde energie.
Betere energiestromen en minder energieverlies
Ik ontzorg mijn eindgebruikers graag. In het denkwerk, in het optimaliseren van hun processen.. eigenlijk in al hun dagelijkse werk. Daarnaast draag ik graag mijn steentje bij aan betere energiestromen en minder energieverlies. Op die manier werk ik dagelijks aan een meer duurzame wereld. Meer weten over dit onderwerp of advies nodig over duurzame energie?