Hoe houd je je gebouw schoon en veilig, maar nog wel energiezuinig?
Het is het gesprek van de dag in de gebouw-wereld: hoe hou je je gebouw schoon en veilig?
En gelukkig wordt er niet meer enkel gekeken naar hoe hygiënisch schoon de tafels en stoelen zijn (alhoewel dat uiteraard ook heel belangrijk is) maar is er nu ook eindelijk voldoende aandacht voor de hoeveelheid schone lucht die we inademen. We zijn ons er momenteel meer dan ooit van bewust van dat schone ventilatiesystemen en voldoende aanvoer van verse (buiten)lucht, ons helpt om onze gebouwgebruikers gezond te houden en hun productiviteit te verhogen.
Maar hoe doen we dat nou energiezuinig?
Feit blijft, hoe minder je de lucht hoeft te verversen, hoe minder energie dit kost. Verversen kan alleen met ‘schone’ buitenlucht en verwarmen en koelen van lucht kost energie. Conclusie: hoe meer warmte of koude je kunt terugwinnen cq opslaan, hoe minder dit kost. Voor het terugwinnen van schone lucht zijn meerdere mooie systemen ontworpen. In mijn carrière heb ik al prachtige WKO systemen mogen helpen ontwerpen, installeren en onderhouden. Van WKO’s in nieuwbouwwijken, tot het gebruik van rivieren en meren tot aan het gebruik van warmte uit asfalt… Het is iedere keer weer een uitdaging de meest optimale route te vinden voor de omgeving waar je in werkt.
Kies voor duurzaam koelen
Warmteterugwinning van koude of warmte uit de gebouwlucht heeft gemiddeld een rendement van 70%. Dit hoef je dan niet veel meer op te warmen. Het koelen van lucht bij mechanische koeling is overigens flink duurder dan het verwarmen ervan. Dus kies je beter voor duurzaam koelen en zoveel mogelijk terugwinning in een pand, want warmte of koude toevoegen willen we zo min mogelijk doen. En verse lucht is wel nodig is om je mensen in het gebouw gezond te houden.
70% terugvoeren is overigens niet uniek, maar wel een gigantische uitdaging, voornamelijk bij oudere gebouwen. Een warmtewiel of warmteterugwinning via kruisstroom c.q. een twincoilsysteem kan in veel gevallen helpen bij de optimalisatie. In de bestaande bouw is hier nog veel winst in te behalen.
Duurzaam opwekken en opslaan van energie blijft mijn grootste tak van sport. Met zo weinig mogelijk energie zo veel mogelijk opwekken, terwijl het comfort behouden blijft.
Op naar een betere wereld.
Betere energiestromen en minder energieverlies
Ik ontzorg mijn eindgebruikers graag. In het denkwerk, in het optimaliseren van hun processen.. eigenlijk in al hun dagelijkse werk. Daarnaast draag ik graag mijn steentje bij aan betere energiestromen en minder energieverlies. Op die manier werk ik dagelijks aan een meer duurzame wereld. Meer weten over dit onderwerp of advies nodig over duurzame energie?