Pleidooi voor openheid, zónder hoge kosten

Wat kan er beter voor externe GBS (gebouwbeheersystemen) leveranciers?….. Ik word ingehuurd om de storingen van een bestaand project te analyseren en mijn advies te geven over betere en optimalere werking van de installaties.

In mijn optiek kunnen veel leveranciers in Nederland het systeem leveren om een gebouw te besturen. Zoals ik in eerdere blogs al aangaf, zitten we in Nederland wel met enorm te kort aan regeltechnici en domeinkennis, daarom word ik regelmatig ingevlogen om mee te kijken naar diverse projecten. Als externe analyseer ik het project dan eerst, met als basis dit via remote access te verzorgen. Dan wordt het moeilijker.

Als je als externe op een intuïtieve manier projecten wilt analyseren, eventueel instellingen wil wijzigen, meer wil optimaliseren om minder energie te gebruiken (energiebeheer optimaliseren), dan heb je daar bij de meeste gebouwbeheer leveranciers allerlei plug-ins voor nodig. Deze add-ons zijn vaak duurder en niet in de basis opgenomen. Daarnaast lopen hierdoor planningen met grote regelmaat uit. Simpelweg omdat er ook bij de leverancier minder kennis en mankracht is om deze toepassingen tijdig en snel te installeren. Bovendien zit je dan vaak direct vast aan een bepaalde leverancier, waardoor de eigenaar van het project zijn (toekomstige) flexibiliteit verliest.

Dit zijn onwenselijke situaties en daardoor wordt er met grote regelmaat voor gekozen om een systeem helemaal om te zetten naar een leverancier waarbij dit beter geregeld is. Hierbij is dan het remote access controle stuk volledig op orde. Uiteindelijke exploitatie kosten vallen hierdoor hoger uit. Maar dat is toch zonde? Wil je hierover advies, neem dan gerust contact met mij op.

Wat zou je denken om aan de voorkant meer vast te leggen wat gewenst wordt van de gebouwbeheer-leveranciers? Hierdoor wordt het voor alle partijen duidelijker en leveren projecten minder vertraging op! En zijn de investerings- en exploitatiekosten beter inzichtelijk.

Daarom is dit mijn pleidooi aan alle leveranciers om het voor externen gemakkelijker te maken om ieder systeem op afstand beter te kunnen analysen en in te kunnen stellen!

Paul adviseur energiebeheer

Betere energiestromen en minder energieverlies

Ik ontzorg mijn eindgebruikers graag. In het denkwerk, in het optimaliseren van hun processen.. eigenlijk in al hun dagelijkse werk. Daarnaast draag ik graag mijn steentje bij aan betere energiestromen en minder energieverlies. Op die manier werk ik dagelijks aan een meer duurzame wereld. Meer weten over dit onderwerp of advies nodig over duurzame energie?