Voorspellende en zelfsturende producten

Tegenwoordig zie je meer voorspellende en zelfsturende producten op de markt komen. Eén van deze producten ben ik als gecertificeerd Priva partner aan het inzetten om te onderzoeken hoe ik deze zo optimaal mogelijk kan inzetten om mijn opdrachtgevers nog beter te ondersteunen.

Daarbij loop ik een aantal fases door in de optimalisatie naar de eindklant.

  1. Het systeem komt met een heel overzicht aan data. Deze data hangt in de cloud en laat verstoringen in het systeem zien, maar de meeste mensen begrijpen (nog) niet waar ze naar moeten kijken en hoe ze de data moeten interpreteren. Ik begeleid hen de data te analyseren om te zien waar er eventuele proces storingen boven water komen.
  2. Daarbij bekijk ik altijd als eerste of het zelfsturende product wel goed is ingericht en op de juiste manier is opgebouwd. Worden de juiste ruimtes gemeten en is ieder onderdeel wel opgenomen?
  3. Vervolgens onderzoek ik de proces verstoringen. Ik bekijk waar deze ontstaan zijn en welke reden daar de oorzaak van kan zijn. Is er in het verleden bijvoorbeeld een sensor niet goed geïnstalleerd of is de capaciteit van de warmtepomp onvoldoende voor wat er momenteel gevraagd wordt?
  4. Deze bevindingen verzamel ik en bespreek ik met mijn opdrachtgever. Wat kunnen ze er zelf aan doen om de verstoringen te verhelpen? Hoe kan ik hen van kennis voorzien dat ze dit op de lange termijn zelfstandig kunnen oppakken? Is er nieuw materiaal nodig of zou een proces- of product training hen verder helpen?
  5. Daarna ga ik dieper in op de processen rondom de algoritmes die de cloud data verzamelen en de systemen aansturen. Deze algoritmes zijn nooit af en het mooie aan cloud data is dat je altijd updates kunt voorzien. Vroeger moesten we continu harde componenten vervangen; nu doen we dat vanachter onze dashboards. Prachtig! Zo ben ik continu in de weer om het systeem van mijn eindklant nog verder te verbeteren.
  6. Het eerste en het laatste wat ik doe is kijken en nadenken. Klopt het wat ik zie? Hoe ziet het regelproces er uit? Is het logisch? En vooral, waar kan ik nu nog verder optimaliseren?
Paul adviseur energiebeheer

Betere energiestromen en minder energieverlies

Ik ontzorg mijn eindgebruikers graag. In het denkwerk, in het optimaliseren van hun processen.. eigenlijk in al hun dagelijkse werk. Daarnaast draag ik graag mijn steentje bij aan betere energiestromen en minder energieverlies. Op die manier werk ik dagelijks aan een meer duurzame wereld. Meer weten over dit onderwerp of advies nodig over duurzame energie?