Een halfvol glas…

Begrijp me niet verkeerd… deze corona crisis is voor veel mensen heel erg vreselijk. Mensen liggen doodziek in het ziekenhuis, mensen moeten afscheid van elkaar nemen en nog veel meer mensen werken bijna 24/7 om onze samenleving veilig te houden. Diep respect voor al deze helden.

Hoop voor de toekomst: positieve gevolgen van de corona crisis

Maar naast al deze narigheid gloort er ook hoop aan de horizon. Als positief ingesteld mens durf ik ook te zeggen dat in deze tijden waarin ons land grotendeels stil ligt, het ons ook mooie dingen brengt. Ik zie de meest prachtige, sociale initiatieven ontstaan. Mensen verbinden weer op een andere manier. Doordat er minder verkeer is, is de lucht die we iedere dag inademen enorm verbetert, op sommige plekken met wel 60%. Op vele plekken in Nederland waar je normaal in deze periode de menselijke voetafdruk duidelijk kunt zien, is het nu stil en heeft de natuur tijd om te groeien. Als we deze trend op de éen of andere manier door kunnen zetten, gaan we daar met z’n allen van profiteren.

Gebouwmanagement verandert mee

De wereld verandert dus… en het werk van een gebouwbeheerder verandert mee. Want waar mijn telefoon in de aanloop naar de quarantaine nog roodgloeiend stond met vragen hoe er nu moest worden omgegaan met een bijna leeg kantoor, weten mijn opdrachtgevers ondertussen dat zij hun gebouwinstallaties moeten aanpassen naar het aantal personen dat aanwezig is in het gebouw. Niemand aanwezig? Zet dan alles zo veel mogelijk op de laagste stand. Mensen in een gedeelte van het gebouw aanwezig om bijvoorbeeld productiewerkzaamheden op te pakken? Pas hier vooraf je instellingen op aan. Hierdoor wordt er ook veel minder warmte c.q. koude gevraagd uit je WKO-systeem. En dat scheelt eenvoudigweg geld!

Remote management

Dit alles hoeft niet meer in ieder gebouw handmatig gedaan worden. Als je (versneld) een remote management systeem hebt geïnstalleerd, profiteer je daar nu ontzettend van. Je beheert de instellingen van je gebouw dan ook vanuit bijvoorbeeld je eigen huis. Je regelt dan (desnoods vooraf) alles voor het aantal personen dat nog in het gebouw aanwezig is, met de daarbij behorende tijdslots (wanneer zijn ze binnen en wanneer zijn ze buiten). Je ziet bijvoorbeeld hoe het energieverbruik is en je kunt zien hoe je het beste kunt bijschakelen. Energie wordt zo optimaal mogelijk ingezet en dat is duurzaam.

Een veranderende dynamiek

Jouw gebouw zal hiermee in zijn totaliteit een andere dynamiek gaan krijgen. Zorg dat je dit opslaat in je historische data en maak aantekeningen van deze uitzonderlijke situatie zodat je daar later nog eens op kunt terug grijpen.

Door de wijzigingen die je nu moet doorvoeren en de andere gebouwdynamiek die daardoor ontstaat, kan het zijn dat je gebouw behoorlijk uit balans raakt qua warmte en koude. Als dat zo is, besteed dan meer aandacht aan de balans in je bronsystemen. Belangrijk voor de wettelijke regelgeving en het gebouw profiteert daar ook direct van.

Besparingen

Normaliter slurpt je gebouw energie door de mensen die er werken en rondlopen en bijvoorbeeld door de computers en apparatuur die er gebruikt wordt. Nu dat niet zo is, is er veel minder luchtverversing nodig. Dat betekent direct ook minder koelcapaciteit, een grote bron van ‘dure energie’. Ook de gebouwverlichting zal minder gebruikt worden; dat scheelt in het elektraverbruik.

Het is daarnaast gunstig dat het verwarmingsseizoen bijna ten einde is. Het verwarmen van het gebouw zal daardoor sowieso al minder zijn, maar nu veel personeelsleden er niet zijn, kan de temperatuur in veel gebouwen ook minder kunstmatig hoog gehouden worden. Geef de mensen die er wel zijn een eigen ruimte of cluster in het gebouw (uiteraard wel minimaal 1,5 meter uit elkaar). Doe dat dan op die plekken in het gebouw waar je weinig verwarming nodig hebt. Dit scheelt enorm!

Paul adviseur energiebeheer

Meer weten?

Zo zie ik dat het glas halfvol is… naast alle ellende, ontstaat er ook positiviteit, saamhorigheid en kunnen we samenwerken aan een meer gezonde leefomgeving. Hulp nodig bij het aanpassen of optimaliseren van jouw gebouwwerking? Neem dan contact met me op, ik help je graag verder.